poniedziałek, 30 lipca 2012

Zupa z kalarepy

Latem korzystajmy z darów natury - warzywa i owoce, które są dostępne w naszych ogródkach, ryneczkach, sklepach warzywniczych...

Tak wygląda, a jak smakuje... mniam polecam !
Przepis również prosty:
Składniki:
- 2 cebule średnie
-2-3 młode kalarepki
- 4 ziemniaki
- 1,5 l bulionu
- sól, pieprz  i inne wg własnego podniebienia
- śmietana
- koperek
- olej

Kroimy cebule w kostkę. Kalerepki obieramy i też w kosteczkę. W garnku w którym będziemy gotować zupę wlewamy trochę oleju i podsmażamy cebulkę i kaparepkę dodając trochę bulionu. Gotujemy czy smażymy :) aż wyparuje bulion a składniki będą miękkie - ok. 10 min. Dodajemy bulion i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy aż składniki będą miękkie. Na koniec łyżka śmietany ( albo wg podniebienia więcej) i na talerz. Posypujemy koperkiem i gotowe! SMACZNEGO!!!
Oczywiście na zdjęciu zamiast koperku jest pietruszka - ale też dobrze smakuje.
Zachęcam do eksperymentowania.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz