Dostałam od Justynki paczuszkę. Bardzo dziękuję. Rzeczy są cudne i stają się bazą początkową do podróży scrapbookingu. Zobaczymy gdzie ona mnie zaprowadzi. Jestem ciekawa i pierwsze kroki już w najbliższym czasie.
Serdecznie pozdrawiam!
Składam słoneczne życzenia dla wszystkich, którzy obchodzą imieniny, a szczególnie dla Jadwigi i Teresy :)
i nie tylko. Świat w którym królują pasje pomagające zobaczyć to co jest inne, niesamowite, frapujące i poprawiające nastrój ZAPRASZAM DO TEGO ŚWIATA
poniedziałek, 15 października 2012
Jesienne smaki
Braki czasu! Co ja na to poradzę :( Staram się jak mogę.
Ostatnio spędzam czas w kuchni zamykając smaki lata w słoikach.
Robiłam leczo wegetariańskie - bo moja córka zrobiła się wegetarianką. Cóż mi pozostało - gotuję czasami 2 potrawy z mięsem i bez mięsa. Uczę się robić potrawy bez mięsa. Dobrze, że jeszcze je ryby.
Tak wyglądało to na patelni. Trochę krojenia i smażenia, a oto efekt.
Ostatnio spędzam czas w kuchni zamykając smaki lata w słoikach.
Robiłam leczo wegetariańskie - bo moja córka zrobiła się wegetarianką. Cóż mi pozostało - gotuję czasami 2 potrawy z mięsem i bez mięsa. Uczę się robić potrawy bez mięsa. Dobrze, że jeszcze je ryby.
Tak wyglądało to na patelni. Trochę krojenia i smażenia, a oto efekt.
Dopiero włożone w słoiki. Już trochę zjedzone - najważniejsze, że wszystkim smakowało. Mniam!
LECZO WEGETARIAŃSKIE
Składniki:
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 2 cukinie
- 1 por
- papryka kolorowa - 1-2
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 1 kg pomidorów
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano ( lub to co jeszcze Wam smakuje)
Kroimy wszystko w kostkę (cukinię ze skórką). Na rozgrzanej patelni wrzucamy warzywa po kolei, lub wszystkie naraz, jak kto woli. Ja na początek wrzuciłam cebulę, a potem po kolei resztę. Trzeba smażyć aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie parzymy i obieramy ze skórki pomidory. Kroimy na mniejsze części (bez gniazd i łykowatych części) i na patelnię, dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotowe. Jak wszystkie składniki się połączą do słoików i pasteryzujemy ok 20-30 min.
SMACZNEGO!!!!
Miłego dnia.
poniedziałek, 8 października 2012
Róże
Coraz zimniej za oknem i tęskno do ciepłych dni, pachnących kwiatami. Bardzo lubię róże. Kojarzą mi się z latem i dzieciństwem. Na moje urodziny dostawałam różę od rodziców z krzaka, który kwit przed moimi urodzinami. Zawsze znalazła się jedna w pełni rozwinięta w pierwszy dzień lata.
Dlatego postanowiłam, że róże będą zdobić moją kuchnie.
Dlatego postanowiłam, że róże będą zdobić moją kuchnie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)