środa, 21 sierpnia 2013

Zimowe przetwory

Lato to czas odpoczynku, ciepła, słońca i... siedzenia w kuchni, żeby zamknąć w słoikach na zimę chociaż trochę lata i jego plonów. Ostatnich parę dni spędziłam w kuchni, a że pogoda taka sobie to nie było mi tak żal słoneczka (bo uwielbiam plażę i słońce :)
Oto moje plony

Dostałam ogórki, więc one królują w słoikach.
Ale po kolei. Zasadziłam w tym roku pierwszy raz cukinię i obrodziła niesamowicie

Takiej wielkiej to nie widziałam. Trochę poszperałam i znalazłam na mojequlinaria@blogspot.com fajne przepisy na przetwory

Sałatka z cukinią,ogórkiem etc. Podam przepis jeśli kogoś najdzie ochota na taką sałatke.
Kolorowa sałatka z cukinii
Skład:
- 1 kg cukinii
- 1/2 kg kolorowej papryki (ma miałam akurat tylko zieloną, więc nie jest taka kolorowa :)
- 1/2 kg ogórków
- 1 marchewka (może być więcej jeśli ktoś lubi)
- 5 cebul
- 2 łyżki posiekanej pietruchy (też obrodziła w ogródku)
- 1-2 ząbki czosnku
- olej

Zalewa:
- 3/4 szkl octu winnego 10%
- 1 1/2 szkl cukru
- 1 lyżka soli
- 2 łyżki miodu

Cukinie, ogórki, cebule, czosnek i marchewkę pokroić w plastry lub kostkę.
Z podanych składników zrobić zalewę i zagotować. Miałam tylko ocet winny 6% i taki użyłam.
To co najlepsze to mieszamy wszystko w dużej misce. Zalewa musi przestygnąć, tak żeby była ciepła. Na koniec zielenina, czyli natka pietruszki. 
Odstawiamy na ok 2 godziny. W tym czasie przygotowałam sobie słoiki.
Wszystko do słoików i na wierzch zalać olejem. Zakręcić i pasteryzować ok 10-15 min.
Już spróbowałam. Jest trochę słodka, ale że młodzież lubi słodkości to taka zdrowsza słodycz na pewno zniknie zimą.



OGÓRKI KISZONE
Przepis chyba znany każdemu, ale szybko podam

Skład:
- ogórki tyle ile mamy możliwość przerobić
- korzeń chrzanu
- koper
- czosnek
- gorczyca, pieprz czarny
- opcjonalnie - liście chrzanu lub liście czarnej porzeczki lub wiśni

Do czystych, wyparzonych słoików wrzucamy koper, gorczycę, pieprz, chrzan (obrany, pałki wielkości 2-2,5 cm, parę ząbków czosnku. Następnie układamy ciasno ogórki tak żeby po przewróceniu do góry dnem nie ruszały się.

Zalewa:
 Na 1l wody - 2 płaskie łyżki soli ( najlepiej niejodowanej). Rozpuszczamy w gorącej wodzie i taką zalewamy ogórki. Zakręcamy słoiki wycierając brzegi i pokrywkę do sucha i odwracamy do góry dnem.
Można słoiki przykryć ściereczką dopóki nie wystygną. Jeśli żaden nie przecieka to stawiamy normalnie i w ciemne miejsce. 

SUPER NA ZIMĘ! POLECAM





2 komentarze:

  1. widzę że zapasy rosną :) szkoda że nie mogę "podkraść " cukinii która uwielbiam... buźka

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda że jesteś tak daleko bo bym Ci już podrzuciła :)

    OdpowiedzUsuń